SPECTROSCOPIA DIELECTRICA DE BANDA LARGA, CA METODA COMPARATIVA, NEDISTRUCTIVA SI NEINVAZIVA DE DETERMINARE A COMPUSILOR CU POTENTIAL DE RISC DIN PRODUSELE ALIMENTARE

 


  » Prezentare

  » Resurse umane

  » Rapoarte
li
  » Disiminareli
  » Planificare
link
  » Contact

 

 

 

 

» Home

PLAN REALIZARE

- realizat

2007

Etapa

Obiective

Activităţi

Gradul de realizare

Unică

1. Simularea si modelarea caracteristicilor dielectrice si electroreologice ale produselor alimentare pe baza teoriei elementului finit.

1.1. Simularea si modelarea fenomenelor de polarizare in complexe tip dielectric-polielectrolit

100 %

1.2. Modele electrorheologice asociate compatibilitatii in stare amorfa in sistemele macro-moleculare complexe

100 %

2008

Etapa

Obiective

Activităţi

Gradul de realizare

Intermediară

 

1. Adaptari hardware si software a spectrometrului dielectric pentru aplicatia de caracterizare a produselor alimentare, pe baza de mostre etalon

1.1. Adaptarea celulei de masura pentru structuri tip sol-gel

100 %

1.2. Identificarea comportarii la temperatura variabila a interactiuniilor moleculare in sistemele macro-moleculare complexe, structuri coloidale si multistrat

100 %

2. Calibrare si etalonare a spectrometrului dielectric pentru aplicatia de caracterizare a produselor alimentare, pe baza de mostre etalon

2.1. Adaptari software pentru individualizarea fenomenelor

100 %

2.2. Calibrare si etalonare, pe baza de mostre etalon

100 %

2.3. Analiza statistica

100 %

Finală an

1. Determinarea parametrilor dielectrici si a parametrilor electroreologici la produse alimentare (vinuri, miere, produse lactate).

1.1. Masurari spectroscopice specifice, preliminare

100 %

1.2. Modele electrorheologice asociate produselor date

100 %

2. Definirea notiunii de pattern dielectric la produse alimentare si identificarea domeniilor de frecventa de maxima sensibilitate.

2.1. Analiza fenomenelor macro-moleculare complexe

100 %

2.2. Analiza caracteristicilor spectrale si definirea notiunii de pattern dielectric

100 %

2009

Etapa

Obiective

Activităţi

Gradul de realizare

Intermediară

 

1. Determinarea experimentala a domeniilor de frecventa din pattern-ului dielectric specifice la o serie de produsele alimentare (vinuri, miere, produse lactate).

1.1. Alcatuirea bazei de date pentru o serie de cel putin 10 produse alimentare din fiecare clasa

100 %

1.2 Individualizarea domeniilor specifice de frecventa de maxima sensibilitate pentru fiecare clasa in parte

100 %

Finală an

1. Corelarea compozitiei si caracteristicilor produselor alimentare cu parametrii dielectrici si cu domeniilor de frecventa de maxima sensibilitate.

1.1. Corelarea pentru fiecare clasa de produse alimentare in parte a parametrilor dielectrici cu caracteristicile chimice, particularitatile tehnologice si originea

100 %

1.2. Validarea metodei comparative pentru aplicatiile date

100 %

2. Identificarea valorilor critice (threshold) asociate unor factori de risc alimentar.

2.1. Corelarea valorilor critice cu tipul si cantitatea de ingredienti potential daunatori (nitrati, pesticide)

100 %

2.2. Validarea metodei comparative pentru aplicatia data

100 %

2010

Etapa

Obiective

Activităţi

Gradul de realizare

Unică

1. Designul si dezvoltarea hardware/software a sistemelor tip FOODIEL-metru pentru identificarea rapida a valorilor critice.

1.1.  Designul echipamentului de masura sistem ‘threshold’

 

1.2. Dezvoltarea aplicatiei software pentru valorile critice

 

1.3.  Calibrare si studii metrologice

 

2. Aplicatii demonstrative vizand analiza rapida a calitatii, originii, gradului de iradiere, la unele produse alimentare strategice (colaborare cu IBA Bucuresti si IML Iasi).

2.1. Masurari demonstrative la produse contaminate

 

2.2. Masurari demonstrative la produse iradiate / alterate

 

2.3.  Masurari demonstrative la produse contrafacute